Świetlica w Świeligowie otwarta po rocznym remoncie. Teraz zaskakuje prostotą, przeplataną z nowoczesnością, technologicznymi nowinkami i spójnością aranżacji. Wcześniej stary i mało atrakcyjny budynek, dziś stał się jedną z najładniejszych wizytówek w Gminie Ostrów Wielkopolski.
Kompleksowa modernizacja obiektu ruszyła we wrześniu ubiegłego roku. Prace remontowe były szeroko zakrojone. Dotyczyły m.in.: wymiany dachu, okien, drzwi, założenie wszystkich nowych instalacji, elewacji zewnętrznej z dociepleniem, prac wewnętrznych i wykończeniowych.
„Mieszkańcy Świeligowa przez wiele lat czekali na modernizację sali wiejskiej. W końcu jest – na miarę XXI wieku. Dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w modernizacji. Panu Wójtowi Piotrowi Kuroszczykowi, który cierpliwie znosił nasze kolejne prośby i korygował plany przebudowy. Mieszkańcom, którzy cierpliwie czekali na dogodny moment aby skutecznie sięgnąć po środki unijne. Pani Sołtys Karolinie Przytule, która na co dzień doglądała placu budowy świetlicy i zadbała o najdrobniejsze szczegóły dobierając kolory płytek, ścian podłóg i mebli – styl wnętrz tego obiektu to Jej zasługa! – mówi Piotr Śniegowski, przewodniczący Rady Gminy Ostrów Wielkopolski.
Koszt inwestycji wyniósł prawie półtora miliona złotych. Ponad 500 tys. złotych to dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
„Nie ukrywam, że czekaliśmy z remontem przede wszystkim ze względu na środki zewnętrzne. Przygotowaliśmy bardzo dobry projekt, dzięki któremu otrzymaliśmy na inwestycje duże dofinansowanie. Kwota ponad pół miliona złotych to bardzo wysokie wsparcie finansowe. Mam nadzieję, że z inwestycji mieszkańcy Świeligowa będą bardzo zadowoleni. Projekt został tak przygotowany by spełniał wszystkie wymagania techniczne i wizualne na miarę XXI wieku.” – mówi wójt gminy Piotr Kuroszczyk.
Dla lepszego użytkowania obiektu rozbudowano zaplecze sali. Powiększona i przebudowana została sama sala. Budynek dzieli się teraz na strefę ogólnodostępną (sala wiejska wraz ze strefą wejścia, szatnią i toaletami). Powstało zupełnie nowe, funkcjonalne i nowoczesne zaplecze kuchenne z odrębnym wejściem oraz wszystkimi pomieszczeniami funkcyjnymi dla zapewnienia jak najlepszego komfortu korzystania ze świetlicy. Wybudowane zostały magazyny, zmywalnie, pomieszczenie socjalne, toalety, pomieszczenie
porządkowe. Budynek ma kształt prostokąta, o jednej kondygnacji. Od strony frontowej
wzdłuż drogi gminnej budynek ma wprowadzone akcenty kolorystyczne i napis przestrzenny „SALA
WIEJSKA W ŚWIELIGOWIE”oraz „OSP”. By oddzielić salę wiejską od remizy zostały wprowadzone elementy dodatkowej kolorystyki. Zewnętrzna część budynku remizy jest zaakcentowana poziomym pasem w kolorze czerwonym. Od strony wschodniej, nad każdym wejściem pojawiły się wydłużone daszki wraz z osłonami w formie pergoli stanowiące przesłonę jaki i podporę. To także świetny element dekoracyjny. Teraz wejście główne do świetlicy mieści się właśnie od strony wschodniej budynku. Teren wokół budynku został wyłożony kostką brukową.